لیست اختراعات رضا جوكار
امروزه در ايران از آمينها در صنايع گاز (پالايشگاههاي شيرين سازي گاز) و صنايع پتروشيمي (فرايندهاي توليد اوره و آمونياك) به وفور استفاده مي شود. يكي از فرايندهاي اسااسي در فرآورش گاز طبيعي جداسازي گازهاي اسيدي يا همان شيرين سازي گاز است كه بدليل نيازهاي ايمني و زيست محيطي و به سبب سميت بسيار زياد سولفيد هيدروژن و جلوگيري از خوردگي خطوط لوله و تجهيزات انتقال فرآورش و توزيع گاز بسيار حائز اهميت مي باشد در طي اين فرايند سولفيد هيدروژن H2S دي اكسيد كربن چكيده طي فرايند شيرين سازي گاز در پالايشگاهها متيل دي اتانول آمين MDEA پس از مدتي آلوده به برخي آلاينده هاي شيميايي و يكسري نمكهاي مقاوم حرارتي مي شود كه اين نمكها باعث خوردگي تجهيزات تعويض سريع فيلترها ايجاد كف در برجهي جذب و ... مي شوند. ضمنا انباشته شدن مونواتيلن گلايكول MEG در سيكل شيرين سازي باعث كاهش شديد راندمان فرايند شده و زمان تعويض آمين جديد با آمين مستعمل را به جلو مي اندازد. پديده هاي نامطلوب مذكور در پالايشگاههاي پارس جنوبي ساليانه هزينه هاي زيادي را در تعمير و نگهداشت تجهيزات افزايش هزينه هاي جاري و نهايتا كاهش نرخ بازگشت سرمايه IRR به همراه دارد. ضمنا طبق دستورالعمل صاحب ليسانس بايستي پس از مدتي اين ماده با آمين جديد تعويض گردد كه به دليل قيمت بالاي آن و مسائل تحريم پالايشگاههاي كشور در خصوص تعويض و جايگزيني آن با مشكلات عديده اي روبرو هستند از اين رو به جهت حذف آلاينده هاي فيزيكي شيميايي و حذف ناخالصي ها از متيل دي اتانول آمين مستعمل اين پروژه آغاز گرديد. در مجموع در اين اختراع پس از انجام مطالعات و تحقيقات بنيادي فرايند بازيافت آمين در فاز آزمايشگاهي طراحي و اجرا شد و سپس با بزرگ سازي مقياس واحد پايلوت آن به ظرفيت 20 كيلوگرم در ساعت (متيل دي اتانول آمين مستعمل به عنوان خوراك) طراحي و پس از ساخت نصب و راه اندازي پايلوت مذكور بازيافت آمين مستعمل تا خلوص بالاي 99 درصد وزني محقق گرديد.
ابزار هاي نمونه برداري يكي مهمترين لوازم پركاربرد تجهيزات آزمايشگاهي مي باشد. وجود تقلبات و قانون گريزي به همراه خطا هاي موجود در فرايند نمونه برداري از مواد مختلف و ايجاد شبهات فراوان كه باعث شكايات قضايي و مخدوش شدن نمونه ميگرديد و همچنين تجميع شرايط استاندارد نمونه برداري در يك محصول، ايده ابتدايي اين اختراع را ايجاد نمود. ابزار اختراعي شامل يك ظرف نمونه برداري به همراه اهرم مخصوص نمونه برداري مي باشد . ظرف نمونه برداري شامل يك ظرف پايه كه نمونه درون آن قرار مي گيرد و درب مخصوص مي باشد . درب ظرف داراي بخشي است كه بعد از بسته شدن بر روي ظرف پايه قفل شده و بازگشايي مجدد تنها از طريق شكستن قفل و مخدوش شدن پلمپ ميسر مي گردد لذا اين ويژگي سبب بالا رفتن بسيار زياد امنيت نمونه برداري ميگردد. بر روي ظرف پايه و درب سريال اختصاصي حك گرديده است كه نمونه بردار مي تواند از آن براي ايجاد كد نمونه به منظور افزايش امنيت و رهگيري از طريق سامانه الكترونيكي استفاده نمايد. به همراه ظرف نمونه برداري اهرم نمونه گيري نيز در كنار آن قرار دارد كه شامل تركيبي از قاشق ، گيره و چنگال بوده تا ابزار مناسبي براي نمونه برداري از مواد جامد و مايع مهيا گردد و كمترين تماس با نمونه ايجاد گردد. اتصال يك معرف دمايي تكميل كننده اختراع مي باشد تا از نگهداري نمونه تا لحضه رسيدن به آزمايشگاه در دماي استاندارد اطمينان حاصل شود. تمامي اين ابزار ها در يك بسته بندي استريل در بهترين شرايط ممكن ، در دسترس نمونه بردار قرار ميگيرد. افزايش امنيت نمونه برداري ، رهگيري نمونه ها ، كاهش هزينه نمونه برداري ، استاندارد سازي نمونه برداري، كاهش شبهات و خطا هاي فردي ، قابليت بازيافت يا زيست تخريب پذيري ادوات نمونه برداري و سبكي و قابليت حمل آسان از ويژگي هاي اين اختراع مي باشد.
از اين دستگاه كه به درو سنج ديجيتالي دو طرفه معروف است براي اندازه گيري تعداد دورهاي يك محور دوار در هر دو جهت ساعتگرد يا پادساعتگرد به منظور تعيين پارامترهاي مورد نياز در آزمايشگاه ها و نيز صنعت استفاده مي شود.
در اين دستگاه ما ابتدا هواي طبيعي را از طريق فن تعبيه شده در ورودي كولر وارد محفظه طبقه بندي شده مي كنيم در اين طبقات باران مصنوعي بسيار ريز مهيا مي شود كه اين اقدام موجب تماس مستقيم هوا يا آب مي گردد سپس اين هواي سرد توسط مكنده كه در خروجي نصب شده است به داخل كانال منتقل مي شود.
ما موفق به طراحي يك سيستم با عنوان كنترل اتوماتيك و ديجيتال پمپ كولر آبي شده ايم كه در اين طرح ما ابتدا از طريق شير برقي آب شهري را بر روي پوشال ها مي ريزيم و پس از پر شدن مخزن كولر شير خاموش و پمپ روشن مي شود و آب را به مخزني كه در بالاي كولر تعبيه كرده ايم انتقال مي يابد كه اين كار بين مخزن بالا و پايين تا زمان تمام شدن آب در مخزن هاي كولر تكرار مي شود همچنين عمل فرمان قطع و وصل پمپ و شير برقي از طريق سنسورهاي مطلوب مكانيكي صورت مي گيرد. تمامي اين اقدامات به صورت اتوماتيك و ديجيتالي انجام مي شود. اين طرح درواقع ارتقاعي در سيستم آبرساني كولر آبي است به گونه اي كه كنترل پمپ كولر از حالت دستي به حالت اتوماتيك و ديجيتالي تغيير كرده و همچنين تعدادي ساعت كار كرد پمپ كولر كاهش مي يابد كه اين عمل باعث كاهش برق مصرفي مي گردد و همچنين كار پمپ به همراه كار موتور كولر مي شود كه اين عمل نيز به صورت هوشمند صورت مي گردد.
كشور ما به علت واقع شدن بر روي كمربند زلزله آلپايد همواره در معرض خطرات بسياري است يكي از رايج ترين شيوه ها براي مقابله با نيروهاي زلزله استفاده از قاب خمشي در سازه است. از آنجايي كه قاب هاي خمشي در هنگام وقوع زلزله هاي شديد متحمل جابجايي زيادي مي شوند در هنگام طراحي بايد محدوديت هايي جابجايي ميان طبقه اي كه باعث بروز مشكلاتي نظير شكست ترد يا شكل پذير اتصالات تير و ستون مي شود را مدنظر قرار داد. به اين منظور استفاده از قاب هاي فولادي با مهاربندهاي همگرا بسيار مناسب است. عليرغم نكات فوق در زلزله هاي اخير نظير زلزله مكزيكو لوماپرتيا نوتريج و بم ... در چنين مهاربندهايي آسيب هاييي رخ داد. يكي از دلايل عملكرد ضعيف اين سيستم تفاوت در ظرفيت كشش و فشار بادبند است تحقيقات زيادي انجام شده تا بادبند رفتار الاستوپلاستيك ايده آلي از خود نشان دهد. يكي از اين شيوه ها براي رسيدن به نقطه تسليم فولاد استفاده از مكانيزم خارجي در محل كمانش است. در اين حالت هسته مركزي مستقل از مكانيزم مقاوم در كمانش مي تواند تغيير طول دهد كه در اين طرح اين عمل با استفاده از جداسازهاي يونوليت انجام شده است با استفاده از جداسازهاي يونوليت مي توان چسبندگي و توسعه اصطكاك واقع بين فولاد و بتن را به حداقل رساند كه در نتيجه تقاوت بين حداكثر كشش و فشار موجود در آلمان به حداقل برسد. با استفاده از اين طرح مي توان جلوي كمانش مهاربند را گرفته تا در كشش ور فشار رفتار يكساني داشته باشند تا به حد تسليم برسد با استفاده از اين سيستم علاوه بر صرفه اقتصادي مي توان به يك سيستم مقاوم جانبي بسيار پايدار براي مقاوم سازي ساختمان دست يافت. در اين طرح نمونه اي از مهاربند قيد دار با استفاده از جدا ساز يونوليت ساخته شده است.
كاتاليزور هاي زيگلر - ناتا مهمترين دسته كاتاليزورهاي پليمريزاسيون الفينها محسوب مي شوند كه داراي سه جزء اصلي پايه كه مي تواند از تركيبات مختلف هاليدها يا الكوكسيهاي منيزيم تركيبات سيليكاژل يا آلومينا باشد. جزء دوم هاليدها يا اكسي هاليدهاي فلزات واسطه گروههاي دوم و سوم فرعي جدول تناوبي بوده كه نقش مراكز فعال را ايفا مي كنند و جزء سوم تركيبات احياء كننده يا فعال كننده مراكز فعال مانند آلكيل آلومينيوم ها مي باشند. در بعضي از سيستمهاي كاتاليستي تركيبات الكترون دهنده نيز براي كنترل نظم فضايي پليمر نهايي اضافه مي گردند. پايه مهمترين جزء تكنولوژيكي سيستم كاتاليست بوده و همانند يك فيلتر بين مراكز فعال و بالك راكتور عمل مي نمايد و در نتيجه نقش كنترلي مهمي در سينتيك واكنش پليمريزاسيون و خصوصيات محصول نهايي از طريق كنترل فرايندهاي انتقال جرم و حرارت ايفا مي كند. بنابراين مساله ماتريس پايه و ايجاد توزيع يكنواخت مراكز فعال در آن مهمترين مساله تكنيكي در طراحي ساختار كاتاليست مي باشد. در اينجا جهت نيل به اين هدف با استفاده از يك آسياب بستر سيال طراحي شده براي اين منظور ذرات پايه تا حد امكان زير 10 ميكرون ريز گرديد به طوريكه در مرحله بعد با استفاده قدرت نفوذ حلال هاي مختلف لايه هاي كريستالي ذرات خرد شده از هم مجزا گرديد و در نهايت با نشاندن مراكز فعال كاتاليست بر سطوح كريستالهاي مجزا شده كاتاليزورهاي همگني طراحي گرديدند. جهت تسهيل فرايند نفوذ حلال به درون لايه هاي كريستالي و پديده ژلاسيون يك سري تركيبات الكترون دهنده به عنوان عامل تسريع كننده براي تخريب لايه هاي كريستالي استفاده گرديدند. بررسي ساختار كريستالهاي كاتاليست نهايي به خوبي تخريب لايه هاي كريستالي و افزايش فاز آمورف را نشان داده و عملكرد پليمريزاسيون آن نشان از فعاليت 2 تا 3 برابري براي اين كاتاليست نسبت به نمونه هاي مشابه است.
موارد یافت شده: 18